Iedereen Kan Voorlezen!

Iedereen kan voorlezen! Soms heb je alleen een beetje hulp nodig. Voorlezen is maatwerk, maar toch zijn er algemene richtlijnen te geven, die het voorlezen thuis tot een succes kunnen maken. Deze website biedt tips en adviezen op alle voorleesgebieden, of het nu gaat om het uitkiezen van boeken, het daadwerkelijke voorlezen of overige taalstimulatie. Als een kind niet graag leest, komt dit vaak doordat deze nog niet de juiste boeken of de juiste voorleesmanier is tegenkomen. Ook dan bieden de tips op deze website uitkomst.

Voorlezen begint met het uitkiezen van goede boeken. In de bibliotheek staan de planken vol met 'goede boeken', maar zijn deze boeken wel allemaal even goed? Als je een kind hebt dat moeizaam voorgelezen wordt, is het heel belangrijk om een écht goed boek te hebben. Het lastige is dat alle kinderen verschillen, omdat ze allemaal andere interesses hebben, en dat in hun boekenkeuze sterk naar voren komt. Er zijn echter, gelukkig, toch redelijke wat 'succes'-boeken aan te wijzen, die het vrijwel bij alle kinderen, ook de moeizame lezers, goed doen. Een selectie van deze boeken kun je terugvinden op de pagina met boekentips.

Naast het vinden van kwaliteitsboeken, is het ook noodzakelijk om de boekenkeuze af te stemmen op het kind in kwestie. Dat wil zeggen, dat het boek goed moet aansluiten bij de eventuele hobby's en interresses van het betreffende kind, maar ook goed moet aansluiten bij zijn of haar leeftijd; zijn / haar beleveniswereld. Ook de leerdoelen van het voorlezen verschillen per leeftijd, want al mag voorlezen een aangename en plezierige tijdsbesteding zijn, biedt het een belangrijke aanvulling op de ontwikkeling van kinderen. Op de pagina met leerdoelen, kun je meer informatie vinden over het soort boek per leeftijd.

Tijdens het voorlezen is het uitermate belangrijk om vragen te stellen over het verhaal. Vragen stel je om het voorlezen spannend te maken of de aandacht van moeilijk concentrerende kinderen erbij te houden, maar ook om de fantasie en het probleemoplossend vermogen van kinderen te stimuleren. Bovendien kun je door het stellen van vragen controleren of kinderen het verhaal ook goed begrijpen, en indien nodig de kinderen extra uitleg geven en / of hun veronderstellingen corrigeren. Let op: als een kind zelf vragen stelt tijdens het voorlezen is dit heel goed, maar dit vervangt niet de waarde en de functie van het zelf stellen van vragen door de voorlezer.


Boekentips

Knuffel me! - John A. Rowe

28-03-2014 18:06
  Verhaallijn: Kleine Hendrik Egel wil dolgraag geknuffeld worden, maar er is niemand die hem een knuffel wil geven. Zelfs niet als hij er vriendelijk om vraagt. "Nee hoor," zegt iedereen dan. "Jij prikt te veel." Boekentype: Interactief boek - De verhaallijn nodigt uit tot het actief...

—————